Gezonde werknemers = gezond bedrijf. Waar wacht u nog op?

‘Het personeel beweegt te weinig’: hoe vaak komt het niet aan bod in de media? Maar hoe er iets aan te doen? De top-down benadering kunt u vergeten: als een beslissing vandaag niet door de basis wordt gedragen, zal die weinig impact hebben. Wilt u uw medewerkers letterlijk en figuurlijk in beweging krijgen? Betrek ze dan actief in die ambitie. Creëer draagvlak en werk samen een beweeg- of gezondheidscampagne uit.

Deelname van bovenaf opleggen werkt niet. Daarom is het belangrijk dat u open communiceert over uw gezondheidsambities en de intenties erachter. Zodat er draagvlak wordt gecreëerd en het personeel écht wordt gemotiveerd. Alleen door mensen op de juiste manier te benaderen zullen ze vrije wil meedoen.

Waarom dus bijvoorbeeld niet een personal coach of gezondheidscoach een motiverend workshop laten geven over ‘werk en gezondheid’, eventueel gestaafd met cijfermateriaal? Van zodra men inziet dat een fitte medewerker een bétere medewerker is, is de helft van het werk gedaan en is de weg richting gemeenschappelijke campagne rond gezondheid en wellbeing al mooi geplaveid.

Maar welke campagne? Ook hier kunt u uw medewerkers betrekken. Bijvoorbeeld door een werkgroep in te het leven te roepen die iets uitwerkt. Waarom niet een traject dat uitmondt in een sportevenement? Het aanbod op dat vlak is vandaag overweldigend: er zijn klassiekers (Antwerp 10 Miles, Dodentocht …), natuurlopen, belevingsparcours (Havenloop Gent, urban trails …), bibberduiken, Viking Runs, enzovoort. Interne (team)competities, beat the boss-uitdaging, groepstrainingen over de middag of na het werk … kunnen daar een mooie voorbereiding op vormen. Extra bonus: dat alles zal niet alleen de mensen, maar ook het bedrijf zelf gezonder maken: werknemers die elkaar buiten de normale werkcontext leren kennen en een gemeenschappelijk doel nastreven, zullen intern beter samenwerken.

Maar gezondheid en wellbeing op het werk kunnen uiteraard veel breder – lees: holistisch – worden ingevuld. Met campagnes rond gezonde voeding, het belang van voldoende uren slaap, de gevaren van alcohol, enzovoort. Zonder daarbij met het vingertje te zwaaien, maar daarentegen opnieuw dat draagvlak te creëren. Door te benadrukken dat mensen die zich (geestelijk) gezond voelen op het werk, dat ook mee naar huis zullen nemen. En dat een bedrijf met energieke, gezonde werknemers een béter bedrijf zal zijn.


De grootste ambitie van Sports and more is dan ook om sport op een juiste manier in uw bedrijf te integreren. Contacteer ons via mail (hello@sportsandmorecompany.be) of Linkedin (Sports and more). We maken graag tijd voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

21 weergaven0 opmerkingen